Ενημερωτικά άρθρα από τη Δρ. Βιολέττα Αννίνου

Στρες και Ανοσοποιητικό Σύστημα: Πώς η Κβαντική Βιοανάδραση βοηθά

Είναι γνωστό πως το παρατεταμένο στρες μειώνει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Με την Κβαντική Βιοανάδραση γίνεται εφικτή η αντιμετώπιση του στρες που προκαλεί ασθένεια και η ανακάλυψη των σωματικών, ψυχολογικών ή βιοχημικών αιτιών που το δημιουργούν.

Πώς γίνεται αυτό; Στη συνεδρία Κβαντικής Βιοανάδρασης γίνονται: ανίχνευση μεταβλητότητας στη συχνότητα του εγκεφάλου (Brain Rate Variability) με Hλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG), ανίχνευση μεταβλητότητας καρδιακού ρυθμού (HRV Heart Rate Variability) με Hλεκτροκαρδιογράφημα (ECG) και σάρωση ηλεκτρομυογραφίας με Hλεκτρομυογράφημα (EMG). Αυτά επιτυγχάνονται με τη τεχνολογία της βιοανάδρασης η οποία μετράει την φυσική αντίδραση του οργανισμού (Galvanic Skin Resistance [GSR]) ή αλλιώς την ηλεκτρο-δερματική απόκριση (Electrodermal Response [EDR]) με ηλεκτρικά σήματα μέσω ηλεκτροδερμικών αισθητήρων. Η GSR μετράει ήπιες ηλεκτρικές αποκρίσεις στην επιφάνεια του δέρματός μας, οι οποίες αλλάζουν λόγω της υγρασίας. Η υγρασία του δέρματος αλλάζει ανάλογα με το βαθμό χαλάρωσης του σώματος. Η GSR είναι τόσο ευαίσθητη που μπορεί ακόμη και να μετρήσει τις διακυμάνσεις των συναισθημάτων. Οι συσκευές κβαντικής βιοανάδρασης είναι σε θέση να καταγράψουν τα αναλογικά ηλεκτρικά σήματα των οργανισμών και να τα μεταφράσουν σε χρήσιμες πληροφορίες μέσω πολύπλοκων αλγοριθμικών λογισμικών.

Σύμφωνα με το Heartmath Institute, τα μοτίβα μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού όταν βιώνεται απογοήτευση, άγχος, ανησυχία ή φόβος δημιουργούν ασυνάρτητη (incoherence) κυματομορφή. Βοηθώντας τη στροφή του σώματος στα θετικά συναισθήματα, την εκτίμηση, την ευγνωμοσύνη, την αγάπη και το κουράγιο, δημιουργεί συνεκτικά σχέδια κυματομορφής (coherence).

Σχέση Στρες και Ανοσοποιητικού Συστήματος

Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Stanford, η οποία δημοσιεύθηκε το 1998 από τον καταξιωμένο μοριακό βιολόγο Δρ Bruce Lipton,  το άγχος φάνηκε να είναι η αιτία τουλάχιστον του 95% όλων των ασθενειών και των νόσων. Η σχέση του στρες με το ανοσοποιητικό σύστημα αναφέρεται επίσης από τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων (Centers for Disease Control [CDC]) των Η.Π.Α όπως και οι  Έρευνες από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Η.Π.Α (National Institute of Health [ΝΙΗ]) αναφέρουν πως το στρες παίζει ρόλο σε τουλάχιστον 87% όλων των ασθενειών.

Σύμφωνα με το NIH, το στρες ή το άγχος επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε γενικές γραμμές, το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από κύτταρα, πρωτεΐνες, όργανα και ιστούς που συνεργάζονται για την προστασία από σωματικές ασθένειες και βλάβες. Κατά τη διάρκεια οξείας πίεσης- στρες που διαρκεί λίγα λεπτά, ορισμένα είδη κυττάρων κινητοποιούνται στην κυκλοφορία του αίματος, ενδεχομένως προετοιμάζοντας το σώμα για τραυματισμό ή μόλυνση. Το οξύ στρες αυξάνει επίσης τα επίπεδα των προ-φλεγμονωδών κυτοκινών στο αίμα. Η φλεγμονή είναι μια αναγκαία βραχυπρόθεσμη αντίδραση για την εξάλειψη των παθογόνων και την έναρξη της επούλωσης. Ωστόσο η χρόνια συστηματική φλεγμονή αντιπροσωπεύει την απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της αθηροσκλήρωσης. Μια άλλη συνέπεια του χρόνιου στρες είναι η ενεργοποίηση λανθάνων ιών. Η ενεργοποίηση του λανθασμένου ιού μπορεί να αντικατοπτρίζει την απώλεια του ανοσολογικού ελέγχου του ιού και η συχνή ενεργοποίηση μπορεί να προκαλέσει φθορά στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Κβαντική Βιοανάδραση και Στρες

Η Κβαντικής Βιοανάδραση μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση του καθημερινού στρες και να προγραμματίσει το νου να χειρίζεται καλύτερα τα στρεσογόνα, ώστε να αποτρέπεται η απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορεί να δουλέψει βαθιά στις αιτίες του στρες σε μόλις 2-3 συνεδρίες. Οι περισσότερες παρεμβάσεις της Κβαντικής Βιοανάδρασης σχεδιάζονται επίσης για να απελευθερώσουν τη ρίζα της πίεσης- στρες.

Η ανίχνευση και η διαχείριση του στρες, καθώς και οι τεχνικές μείωσης του, βοηθούν στη διερεύνηση της γνωσιακής αναδόμησης, μιας στρατηγικής για να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε.

Στη πρώτη συνεδρία Κβαντικής Βιοανάδρασης γίνονται κατανοητές οι αιτίες που «κρύβονται» πίσω από τα συμπτώματα και το στρες του οργανισμού. Γίνεται μια αξιολόγηση και δίνεται μια έκθεση έκτασης 35 σελίδων για τα ειδικά στρεσογόνα του. Η αναφορά των 35 σελίδων είναι εκείνη που βοηθά στον εντοπισμό των προειδοποιητικών σημείων και των αιτιών του στρες, είτε πρόκειται για συμπεριφορικές, ψυχολογικές, φυσικές ή περιβαλλοντικές.

Η αποφυγή του στρες είναι σχεδόν αδύνατη, όμως η αντιστάθμιση των επιζήμιων επιπτώσεων του είναι εφικτή, μέσω της απόκρισης στη χαλάρωση (relaxation response), με τη χρήση της Κβαντικής Βιοανάδρασης. Το άτομο εισέρχεται σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης που είναι το πολικό αντίθετο της απόκρισης στο στρες. Η χαλάρωση θέτει τα φρένα στο στρες και φέρνει το σώμα και το νου πίσω σε μια κατάσταση ισορροπίας.

Όταν η απόκριση της  χαλάρωσης είναι ενεργοποιημένη, σε οργανικό επίπεδο γίνονται τα εξής:

  • Ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται ή σταθεροποιείται
  • Η αναπνοή γίνεται πιο αργή και βαθύτερη
  • Η πίεση του αίματος σταθεροποιείται
  • Οι μύες χαλαρώνουν
  • Αυξάνεται η ροή αίματος στον εγκέφαλο

Εκτός από τις παραπάνω επιδράσεις, η απόκριση χαλάρωσης με την Κβαντική Βιοανάδραση αυξάνει επίσης την ενέργεια και την εστίαση, συμβάλλει στην καταπολέμηση των ασθενειών, ανακουφίζει από τους πόνους, αυξάνει τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, ενισχύει τα κίνητρα και την παραγωγικότητα καθώς και βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι δυσλειτουργικές στρατηγικές αντιμετώπισης τους στρες που μπορεί προσωρινά να μειώσουν το αίσθημα άγχους, αλλά προκαλούν περισσότερη βλάβη στην υγεία και τη ζωή μας είναι:

  • Κάπνισμα
  • Αλκοόλ
  • Comfort food – ανθυγιεινά τρόφιμα που προσφέρουν ανακούφιση του στρες
  • Πολλές ώρες μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή
  • Αποκοπή από φίλους, οικογένεια και δραστηριότητες
  • Χρήση χαπιών ή φαρμάκων για χαλάρωση
  • Υπερβολικός ύπνος
  • Αναβλητικότητα
  • Υπερδραστηριότητα ώστε η καθημερινότητα να είναι απόλυτα γεμάτη
  • Ξεσπάσματα στους άλλους (θυμωμένες εκρήξεις, σωματική βία)

Εάν οι μέθοδοι αντιμετώπισης του άγχους που ακολουθείτε έως σήμερα, δεν συμβάλλουν στη βέλτιστη ψυχική και σωματική σας υγεία, είναι καιρός να δοκιμάσετε την Κβαντική Βιοανάδραση.

 

Επιστροφή σε όλα τα άρθρα